Sukker
Er du på udkig efter naturlige og/eller økologiske sukkerarter? Så er du kommet til det rette sted, for vi har et stort udvalg af forskellige naturlige sukkerarter, der er et meget velegnet alternativ til almindeligt bord sukker.
sukker hvad er det egentlig?
Du har sukker i mange forskellige former. Først og fremmest skal du skelne mellem naturlige og syntetiske sukker. Naturlige sukker er de sødstoffer, du møder i naturen, og som kan være mere eller mindre raffinerede.
Det inkluderer blandt andet rørsukker, men også sukker i frugt. Syntetisk sukker er altid tilsat sukker: det findes ikke i selve produktet (som frugtsukker), men bliver senere tilsat for en specifik smagseffekt.
hvad er sukker præcist?
Der findes utallige typer sukker. Det er først og fremmest vigtigt at skelne mellem sukker, der består af kun ét molekyle (’monosaccharider’), og sukker, der består af to molekyler (’disaccharider’). Monosaccharider inkluderer blandt andet fruktose, glukose og galaktose. Disaccharider inkluderer blandt andet maltose (maltsukker), trehalose, sukrose og lactose (mælkesukker). Sukrose er i folkemunde kendt som almindeligt krystalsukker.
En masse forskellige betegnelser
Der er mange svære navne, som de fleste mennesker ikke vil kunne genkende. På emballagen af produkter opdeles sukker derfor ofte i tre kategorier. Skelnet er mellem naturlige, raffinerede og naturligt forekommende sukker.
Under raffinerede sukker falder blandt andet rørsukker, druesukker, krystalsukker og farin. De virkelig naturlige sukker er honning, ahornsirup, palmsukker, agavesirup og ahornsirup (maplesirup).
Naturlige sukker
Naturlige sukker er de sukker, der findes naturligt i produkter. Det handler om ubehandlede produkter som grøntsager, frugt og mejeriprodukter. Plukker du et æble fra et træ, eller tager du en tomat fra marken, så er der sukker i.
En æblekage er et godt eksempel på en kombination af naturlige og tilføjede sukker: sukkeret i æblerne findes naturligt, mens sukkeret i dejen er tilsat. Begge sukker er forarbejdet i kagen.
Hvad menes der med sødestoffer?
Sukker er et sødestof, men ikke alle sødestoffer er sukker. Sødestoffer giver mad en sød smag – en smag der bliver oplevet som behagelig af mange mennesker. Sødestoffer findes i forskellige former og størrelser.
Hvad menes der med rå sukker?
Rå sukker er sukker i sin ’oprindelige’ form, før det er blevet behandlet af mennesker. Et andet begreb for rå sukker er ubehandlet sukker. Der er rygter om, at dette er gode sukker, fordi menneskehænder ikke har "rodet" med det. Én ting er sikkert: uraffinerede sukker er de mest naturlige sukker. Hos Vehgro kan du købe forskellige former for ubehandlede sukker, for eksempel ubehandlet rørsukker.
Hvorfor rå sukker?
Prøv det af, og mærk straks forskellen på raffinerede sukker, som du er vant til fra supermarkedet: smag ren natur. Der åbner sig en ny verden for dig.
Raffinerede sukker: hvad er det?
Raffinere er et andet ord for ’behandle’. Raffinerede sukker er sukker, der er blevet "renset" i fabrikken, før det kommer i butikkerne eller bruges i et produkt.
Når du raffinerer sukker, får det ofte den flotte hvide farve, som du er vant til fra supermarkedet. En fordel ved behandlet sukker er, at det ofte har en længere holdbarhed end rå sukker. Af den grund alene bruger produkter ofte raffinerede sukker.
Har raffinering også ulemper?
Raffinering har nogle fordele: sukkeret bliver længere holdbart og pænt hvidt, men det betyder også, at de gode stoffer i sukkeret bliver skyllet væk. I uraffineret sukker findes blandt andet magnesium, kalium samt vitaminer B1-3.
Ahorn sukker og kokosblomst sukker
Vehgro har et væld af naturlige sukkerformer, herunder ahorn sukker (den alment kendte sukker eller sirup fra det canadiske ahorntræ). De naturlige sukker fra Vehgro stammer fra naturen (100% naturligt) og er for det meste også økologisk.
Hvorfor uraffineret sukker?
En fordel ved uraffineret sukker er, at det ikke er blevet renset. Der finder dog en vis behandling sted, men denne er minimal. Uraffinerede sukker nærmer sig sukker i deres naturlige tilstand.
Rå sukker og næringsstoffer
I uraffinerede sukker findes næringsstoffer, som er forsvundet i forarbejdede sukker. Der er et begrænset procentvis sundt næringsindhold tilbage, og det er selvfølgelig altid et plus.
Kulhydrat eller sukker?
Vidste du, at sukker er kulhydrater, men ikke alle kulhydrater er sukker? Sukker kaldes ofte også "hurtige sukker," fordi de optages hurtigere i blodet end andre kulhydrater.
"Hurtige kulhydrater" er faktisk en bedre betegnelse. Du finder ofte angivelsen "Kulhydrater, hvoraf sukker..." på etiketten af produkter.