Honning
Velkommen til den økologiske honning side med honning, der er lavet på økologisk vis. Honning er meget velegnet som naturlig sødestof til blandt andet varme drikke for at give en sød smag.
Honning økologisk: godt for menneske, dyr, miljø
er honning, der er lavet på biologisk vis. For at bestemme, om honning økologisk er, ser man på den vegetation, som bierne spiser for at producere deres nektar. Hvis vegetationen helt er økologisk, må det kaldes biologisk honning.
forskelligt sorters honning
Det er biavleren, der bestemmer, gennem placeringen af bikuberne, hvad bierne kan spise. Det er kendt, at bierne holder sig tæt på deres kasser.
For at honning kan kaldes økologisk, skal den opfylde en del krav. Det vigtigste krav er, at bierne holdes i et område, hvor der inden for en radius af 3 kilometer ikke må være trafikerede veje eller industri, og der må ikke bruges kemiske bekæmpelsesmidler.
Luksusen ved 'biobier'
Voks og de dele af kassen, hvor biologiske bier holdes, må ikke være desinficeret kemisk. Hvis der opstår sygdomme blandt bierne, bliver de behandlet på helt naturlig måde.
Biologiske biavlere må heller ikke bruge kemisk behandling eller maling i og på deres kasser. Det har en vigtig grund: bier er meget følsomme over for kemiske midler, som nemt kan påvirke deres sundhed negativt. Øko bier bliver taget hensyn til i alt.
Hvorfor mennesket har brug for bierne
er naturligt super lækker, men også en luksus. Bestøvning af fødevarer er noget, vi absolut har brug for bierne til. Hvis bierne ikke kunne bestøve, ville landmændenes høst lide betydeligt. Derfor må vi godt være 'søde' ved bien. Ved kun at købe biologisk honning er du sikret, at biernes velfærd tages i betragtning. Desuden smager biologisk honning bare meget bedre end anden honning.
Men "stjæler" vi ikke honningen fra bierne? Har bierne ikke brug for deres egen honning? Det er rigtigt, men vi er bestemt ikke de eneste, der forsøger at få fat i bifoder. Forskellige fugle, insekter og pattedyr kan heller ikke holde sig væk. Derfor producerer bierne naturligt mere honning, end de selv har brug for.
Hvad er blomsterhonning præcist?
At tale med dine børn om 'blomster og bier': det udtryk kender du sikkert. Udtrykket falder selvfølgelig ikke ned fra himlen. Det er kendt, at bier er meget 'loyale', når det kommer til valget af deres blomst: så længe der er nektar i, vender de altid tilbage, selvom der er tilstrækkelige alternativer.
Blomsterhonning er honning, der laves af bier, som flyver til en bestemt type blomst. Så du har for eksempel akaciahonning og lindehonning.
Hvornår må det kaldes 'blomsterhonning'?
Dette har at gøre med pollen i honningen. Honningen skal indeholde mindst 90% pollen fra en bestemt type blomster, før den må kaldes efter blomsten. 'Blomsterhonning' som generel betegnelse ser du ofte i supermarkedet: dette er honning, hvis oprindelse fra den bestøvede blomst ikke kan spores, men akaciahonning er specifikt fra akacietræets blomst.
Hvad er kold-slynget honning?
Det står ofte på etiketterne: 'kold-slynget', men hvad mener producenterne egentlig med dette? Du kan kun slynge honning koldt, ikke varmt, for så smelter bivoksen. Biavleren fjerner først voksen fra honningkagerne, som honningen er forseglet med. Derefter fjerner biavleren honningen fra kagerne ved at placere dem i en centrifuge. Denne slynger derefter honningen ud af kagerne. I denne proces bliver der ikke opvarmet noget. Så slynget honning er altid kold-slynget.
Hvad er så den tilføjede værdi af termen? Jo, ofte bliver honningen efter slyngning stadig opvarmet. Med termen 'kold-slynget' angiver en producent, at hans honning ikke er blevet opvarmet efter slyngningen.
Hvorfor opvarme honning?
Mennesker er vant til flydende honning. Dette er også det letteste at smøre på brød eller at tilføje til
. Men honning krystalliserer. Honningen bliver dermed hård og kornet. Man opvarmer derfor honning for at gøre den flydende og også for at forhindre, at den krystalliserer igen. Der er dog en meget stor ulempe ved dette. Naturligt indeholder honning mange pollenpartikler, vitaminer, proteiner og enzymer. Pollenpartiklerne medfører krystallisation. Honning, der ikke længere krystalliserer, er opvarmet til en så høj temperatur, at alle vitaminer, proteiner og enzymer er gået tabt. Alle de gode egenskaber ved honningen er blevet ødelagt, og hvad der er tilbage er kun et sirupsødt stof uden særlig høj næringsværdi.Vores honning er naturligvis ikke opvarmet, for hos os er biologisk, naturlig kost i højsædet. Du vil derfor se, at vores honning krystalliserer. Krystallisation er ikke skadelig. Det er en naturlig proces og ændrer ikke kvaliteten af honningen. Faktisk kan man sige, at krystalliseret honning viser, at den stadig er fyldt med vitaminer, proteiner og enzymer. Uopvarmet honning (eller kold-slynget honning) kaldes derfor rå honning.
Hvordan opvarme honning
Skulle du stadig gerne have en flydende, men rå honning på dit brød eller pandekage, kan du forsigtigt varme den krystalliserede honning op. Læg honningkrukken i en gryde med forvarmet vand på ikke mere end 40 grader, og lad honningen smelte langsomt. Honning af topkvalitet bliver ikke opvarmet over kropstemperatur. Dette er nemlig den samme temperatur, som opretholdes i bihuset.
Biologisk honning pris
Honning til en pris? Øko honning er dyrere end andre former for honning. Det er heller ikke så underligt: biologisk honning er et absolut topprodukt. Det har den bedste smag, plus det lever op til de allerhøjeste kvalitetskrav. Derudover er det lavet med omtanke for dyrene og miljøet. Kort sagt: biologisk honning er en win-win-vind situation for menneske, dyr og natur.
Biologiske bifoder
VehGro er stolt af at tilbyde et varieret udvalg af højkvalitets kosttilskud, herunder vores biologiske bifoder. Bifoder samles af bierne og er en rig kilde til næringsstoffer. Disse små kugler indeholder en blanding af elementer såsom proteiner, kulhydrater og sporstoffer. Biologisk bifoder bruges ofte som ingrediens i smoothies, yoghurt eller salater og er et alsidigt supplement til din kostplan. Vores biologiske bifoder er certificeret og opfylder strenge kvalitetsstandarder. For mere dybdegående information om oprindelsen og brugen af bifoder henviser vi gerne til vores blog om bifoder.