Flydende Sødstoffer
Velkommen til siden med flydende sødestoffer med produkter af god kvalitet. Her finder du forskellige økologiske sødestoffer i flydende form til brug i blandt andet varme drikke.
Hvad er flydende sødestoffer?
Flydende sødestoffer er, som navnet antyder, sødestoffer i flydende form. Når du tænker på
, tænker du normalt først på sukker.Sukker er især kendt fra de 1 kilogram pakker med kridhvidt raffineret sukker, som du kan finde i supermarkedet. Sukker er dog kun et af de mange forskellige sødestoffer, der findes. I de seneste år er der også blevet introduceret flydende sødestoffer på markedet, herunder også Stevia.
Hvad er flydende Stevia?
er den flydende variant af sødestoffet fra Stevia Rebaudiana planten. Sødestoffet fås som sukkerknald, men også i flydende form. Du har ofte kun brug for et par dråber flydende Stevia for at søde en ret, som f.eks. bagværk.
Sødestoffet i Stevia findes i bladene på planten. Den aktive ingrediens udvindes ved at lægge planterne i blød og derefter tørre vandet med koncentratet, så stoffet bliver tilbage.
Hvor finder du denne bladplante?
Du finder bladplanten Stevia Rebaudiana oprindeligt i Sydamerika. Planten vokser især i høje koncentrationer i Paraguay og Brasilien. I Sydamerika har planten været anvendt i århundreder i
, samt i traditionel medicin.I Europa er planten ikke så længe blevet kendt. Det er mindre end to årtier siden, at Stevia blev officielt godkendt af fødevaremyndighederne i Den Europæiske Union og blev tilgængelig i stor skala.
Hvordan udvindes Stevia?
Stevia-extraktet udvindes fra bladene på Stevia Rebaudiana. Sødestoffet fra planten findes kun i de grønne blade. Disse males og lægges derefter i varmt vand. Den resulterende masse renses og tørres derefter.
I planten finder du sødestofferne Rebaudioside og Stevioside, som falder under den fælles betegnelse ‘Stevioglycosider’. Disse Stevioglycosider udgør den aktive sødestof i planten.
Stevia som flydende sødestof
Stevia-sødestoffet fås også i flydende form. Flydende Stevia bruges blandt andet i cocktails, smoothies, sundheds-shakes, yoghurt og kvark. Derudover kan du bage med Stevia. Et par dråber er i de fleste retter tilstrækkeligt. 2-3 dråber flydende Stevia-sødestof svarer til en spiseskefuld sukker.
Brug af Stevioglycosid
Sødestoffet, der udvindes i Syd- og dele af Centralamerika, kan bruges i utallige retter, herunder kaffe, te, samt bagværk og salte retter.
Ren Stevia er op til 200-300 gange sødere end sukker fra supermarkedet. Med Stevia får du altså et absolut kraftværk ind i huset. Du har brug for kun nogle få dråber for at få en intens sød smag. Men eftersmagen af Stevia (bitter, intens) kan opleves som ubehagelig.
Hvad bruger du ren Stevia til
Du bruger flydende sødestoffer til blandt andet yoghurt, kvark og smoothies med en unik twist. Tilsæt et par dråber
for at lave en sund sodavand, der er lav på sukker og kalorier. Bagning med Stevia kan finde sted ved temperaturer op til 200 grader Celsius. Stevia er et meget kraftigt sødestof, så det anbefales ikke at tilsætte for meget ad gangen.Er Stevia den ultimative erstatning for sukker?
Flydende sødestoffer bruges til mange forskellige formål, og Stevia gør det samme. Stevia er meget kraftig, velsmagende (nogle gange med eftersmag) og fri for kulhydrater. Stevia er et godt alternativ for alle, der er på slankekur eller ønsker at holde øje med deres vægt. Derudover er Stevia ideelt for diabetikere (vær opmærksom på kombinationen med visse medikamenter), fordi den har en glykemisk indeks på 0.
Hvor sikkert er Stevia?
Der er i princippet ikke noget galt med Stevia. Sødestoffet fra Sydamerika er blevet meget grundigt testet af fødevaremyndigheden i Den Europæiske Union, og der er ikke fundet problemer med det.
Selvfølgelig skal du ikke indtage for meget, ligesom med sukker. Det anbefales at have en grænse på 4 milligram per kilo kropsvægt per dag: det svarer til 240 milligram for en person på 60 kilogram.
Er Stevia sundt?
Flydende sødestoffer er alternativer til ‘normal’ sukker. Men er de også virkelig sunde? Stevia fås både som flydende sødestof og i form af sukkerknald (piller). Stevia er mindre usundt end sukker, men ikke nødvendigvis sundt.
Sødestoffet indeholder ingen kalorier og har en glykemisk index på 0. Men ellers bidrager Stevia ikke direkte til en sund kost. Folk elsker sødt, fordi sødt er lækkert. Stevia er det sundeste valg til at forkæle sig selv.
Andre flydende sødestoffer: Agavesirup
Også
er et naturligt flydende sødestof. Agavesirup er sirup, der stammer fra agaveplanten. Den findes i Sydamerika og det sydøstlige USA. Planten er normalt forbundet med Mexico, hvor den er blevet brugt i århundreder.I Europa og Vesten er agavesirup en relativt ny opdagelse. Sukkeret findes i saften fra planten. De (gamle) mexikanere kogte saften for at lave agavenektar.
Hvad bruges agavesirup til i dag?
Tequila, du kender helt sikkert den alkoholiske drik. De flydende sødestoffer bruges (de fermenterede sukker der i hvert fald) til produktionen af tequila: et af de største - og mest kendte - eksportprodukter fra Mexico. Planten anvendes også i traditionel medicin.
Agavesirup: Hvordan fremstilles den?
Planten skæres og presses derefter for at udvinde den sukkerholdige væske. I denne væske er der meget sukker, plus fruktaner. Fruktaner fremmer stofskiftet.
I agavesirup er der et højt indhold af fruktose, som dannes ved behandlingen af stoffet. Fruktose i store mængder er usundt og har en lav glykemisk indeks. Agavesirup er derfor et godt alternativ for folk, der skal holde øje med deres blodsukker.
Hvad er ahornsirup?
Ahornsirup er et produkt, der fremstilles af saften fra ahorntræet. Denne sirup er kendt for at være meget sød. Ahornsirup fremstilles primært i Canada (hele 80% af verdensproduktionen). Maple Leaf (bladet fra ahorntræet) pryder ikke uden grund det canadiske flag.
Ahornskovene kaldes også ‘sukkerlunde’. Bemærkelsesværdigt er, at høstsæsonen kun varer 6 uger, fra begyndelsen af marts til slutningen af april. Meget skrøbeligt altså.
Aftapning af ahornsaft
Hvorfor betragtes foråret som høstsæsonen for flydende sødestoffer? Det har alt at gøre med temperaturen. Den skal om dagen være over nul grader, mens det om natten skal fryse.
Nattens frost skaber tryk på stammen, så saften stiger op, og ny saft dannes. Om dagen – når det tøer – falder saften, og den høstes. Der kan først tappes fra et træ, der er mindst 40 år gammelt!
Kalorier i ahornsirup
Den flydende sødestof ahornsirup indeholder omtrent det samme antal kalorier som raffineret rørsukker. Ahornsirup har en glykemisk indeks på 54, hvilket er lavere end hvidt bord sukker (65). Den glykemiske indeks for ahornsirup er derfor sammenlignelig med flydende sødestoffer som honning og kokosblomstsukker.
Sukker forbliver sukker
Uanset hvilken
du indtager, forbliver sukker sukker, og sukker er ikke sundt. Det betyder dog ikke, at lidt ikke kan skade. Dette gælder for alle de små dyder i livet. Vi anbefaler, at du nyder flydende sødestoffer, men gør det med måde. Sødestoffer er ikke beregnet til at blive indtaget i store mængder. De tilføjer smag, ligesom krydderier.