Korn
Korn: basis for næsten alle kostvaner
Korn er grundlaget for næsten enhver diæt. Der er forskellige typer korn: fra økologisk korn til glutenfri korn. Vehgro har noget for enhver smag i det omfattende sortiment. Korn er blevet betragtet som grundføde i tusinder af år for mennesker over hele verden. Når du tænker på marker, tænker du hurtigt på bølgende kornmarker så langt øjet rækker.
Hvor kommer korn fra?
Korn stammer fra specielle græsser. Disse er blevet aktivt dyrket i tusinder af år. Demeter og Ceres: den græske gudinde for landbrug og frugtbarhed og hendes romerske modpart bliver ikke for ingenting standardvist afbilledet med en kornakse i armene. De korn, der mest overvintres verden over, er hvede og ris. Ris ses primært i det asiatiske køkken, mens hvede anvendes i blandt andet brød og bagværk.
Hvad er pseudokorn?
Pseudokorn er frugterne fra planter, der ligner kornkorn, men som adskiller sig fra dem. Disse kaldes pseudokorn. Blandt dem er boghvede, amarant og naturligvis quinoa.
Såvel korn som pseudokorn indeholder mange kulhydrater, vitaminer, mineraler og proteiner. Fuldkornsprodukter er desuden rige på fibre. Hos Vehgro, engros af økologiske produkter, finder du et rigt udvalg af både korn og pseudokorn.
Madlavning med korn
Det tager tid for korn at blive tilberedt. Der kræves tid, tålmodighed, varme og masser af energi. Når du laver mad med korn, anbefales det at lægge dem i blød på forhånd, det sparer tid. Vær opmærksom på: ikke alle korn kan lægges i blød. Korn som byg, spelt, rug, hvede og havre kan dog sagtens lægges i blød. Når du rister korn, får de en mere nøddeagtig og sødere smag. Også ristede korn har den kvalitet, at de bliver hurtigere tilberedt.
Specifikke korntermer
Flager er den betegnelse, der bruges for knuste kornkorn. Hos Vehgro finder du blandt andet økologiske havreflager. Semulje er mel lavet af groft malet korn. Mel er derimod mere hele kornkorn, herunder klid. Forskellen fra hvedemel er, at ved fremstillingen af hvedemel bliver kornkorn både malet og siet og indeholder lidt klid. Klid er det ydre lag af kornkornet, der er rigt på fibre og nogle gange spiseligt.
Anatomi af kornkornet Skallen på kornkornet hedder klid. I kliden finder du kim. Dette er den del af kornet, der er rig på vitaminer. Så har du også mellegemet. Dette ligger omkring kernen. Mellegemet beskyttes igen af kliden. Fuldkornsprodukter er lavet af hele kornkornet: ikke kun af kim og mellegeme, men også af kliden.
Forskellige typer korn
Vi starter med havre. Havre er blevet dyrket i over 9000 år. I dag bliver der blandt andet lavet økologisk havregryn og havreflager økologisk. Havrekorn har en aflange og smal form. De har skår og er grålige i farven.
Havre bruges ofte i morgenmadsprodukter, glutenfri havregryn økologisk, småkager og naturligvis foder til dyr. Det er kendt, at heste elsker havre. Hvordan laves havregryn egentlig?
Kornet byg
Mænd kender byg som basis for øl. Byg bruges også som foder til dyr, men landbrugsdyr bliver ikke berusede af det. Bygkornet er tykt og brunt og minder en smule om ris. Du kan koge byg og servere det på samme måde som ris.
Bygkorn har en behagelig ‘bite’. Det er mættende, men tager lang tid at koge: cirka en time. Byg indeholder gluten. Hvad er så horde? Dette er byg med skalets ydre fjernet.
Hvad er hirse?
Hirse er et samlingsnavn for flere korn, der har små, runde korn. Det refereres almindeligvis til de gule korn fra Panicum miliaceum. Hirse er ligesom hvede blevet dyrket i mere end 9000 år. Nogle gange smager gul hirse lidt bittert. Dette kan forhindres ved at skylle den i varmt vand først og derefter koge den grundigt.
Kornet rug
Rug er et af de korn, der bruges til bagning af brød. Kornene er lange og gullige til gråblå i farven. Rug er også en bestanddel af blandt andet øl og peberkager.
Kornet spelt
Spelt er kendt som ‘urkorn’. Spelt er blevet dyrket i omkring 7000 år, både til korn, men i dag også til øl. Spelt tilbydes som mel, mel, spelt i småkageform og pasta lavet af spelt. Spelt betragtes desuden som en erstatning for ris. At koge ris tager 60 minutter, efter at kornene er blevet lagt i blød. Spelt indeholder gluten.
Hvad er hvede?
Hvede er let at bearbejde og er den vigtigste bestanddel i de fleste brød, pastaer, bagværk og couscous. Det meste mel og mel i butikkerne er lavet af hvede. Hvede indeholder en del gluten, hvilket betyder, at hvedebrød hurtigt hæver under opvarmning.
Forskellige typer ris
Du har ris med runde korn, lange korn, basmati, ris til risotto osv. Ris spises over hele verden og indgår også i kolde retter (blandt andet risengrød). I ubenet ris (brune ris) er der mange fibre. Kogning af ris går temmelig hurtigt: normalt omkring 10-15 minutter.
Hvad er majs?
Majs vokser på kolber. Det stammer oprindeligt fra Sydamerika. Frisk majs finder du i august og september i butikkerne. Majs spises ofte sammen med kød, frisk fra kolben eller i salater. Derudover bearbejdes majs til popcorn (puffet ris), nachochips og tortillas. Majsmel er et vigtigt naturligt bindemiddel i saucer. Majs spises også ofte af husdyr.