Blomst & Stivelse
Hvad er stivelsesprodukter? Den alsidige anvendelse af stivelse
Stivelsesprodukter er lavet af stivelse, et kulhydrat der i menneskekroppen omdannes til glukose. Du finder især stivelse i kornprodukter og kartofler/søde kartofler. Indeholder kartoffelstivelse gluten? Nej, kartofler er naturligt glutenfri.
Hvor findes stivelse ofte?
Stivelsesprodukter omfatter blandt andet rodfrugter, særligt kartofler. Du finder også meget stivelse i bælgfrugter (tænker på grønne bønner, hestebønner), i korn som ris, majs, hvede, havreflager og produkter lavet af korn, som pasta og brød. Stivelse anvendes desuden som bindemiddel og findes i stor mængde i forarbejdede fødevarer som småkager, margarine, pastaprodukter, mejeriprodukter og snacks.
Hvilke typer stivelse findes der?
Stivelseskoncentrat kan udvindes fra forskellige produkter. Koncentraterne fra Vehgro betragtes som naturlige stivelseskilder. Stivelse bruges blandt andet i saucer og i suppe.
Glutenintolerance
Glutenintolerance omtales også med det mindre elegante navn 'cøliaki'. I Europa er lovgivningen omkring stivelse ret strengt reguleret. Siden 2000 har producenten af et produkt været forpligtet til at angive på etiketten, om stivelsen stammer fra en kornsort, der indeholder gluten.
Glutenfri korn som ris og majs indeholder stivelse, men i denne stivelse er der ikke skadelig mængde gluten (20 mg pr. kilo eller mindre).
Bindemidler uden gluten
De følgende bindemidler indeholder ikke gluten: majsstivelse (også kaldet majsena), kartoffelstivelse, tapioka (fra kassava), arrorot, johannesbrødkerne mel (E410), sago, pektin, xantangummi (E415) og guarkernemel (E412). Også karagen og agar-agar er fri for gluten.